Op beide kerstdagen is de kerststal in de Martinuskerk te bezichtigen van 12.00 tot 16.00 uur.
In de laatste kersteditie van het papieren Wijkblad Princenhage gaf Helma Raaijmakers de nodige achtergrond informatie over de kerststal.
Van 1922 tot 1961 was pastoor J.A. Bouman de herder van de Sint Martinuskerk. Zijn voorganger was deken P.L. Flooren, benoemd in 1904 en in 1922 overleden. In de kersttijd van 1922 ging pastoor Bouman op zoek naar de kerstkribbe van de kerk. Hij wist dat er een was, want in de papieren van deken Flooren stond dat er in 1915 een kerstkribbe was gekocht. Pastoor Bouman ontdekte in de kelder van de kerk een kerstkribbe die in stukken lag en vernam van de koster dat er al enkele jaren geen kerstkribbe in de kerk had gestaan. De pastoor bestelde stante pede bij de firma Cuypers en Stolzenberg in Roermond een nieuwe groep voor 950 gulden. In het verslag over de buitengewone uitgaven voor 1922 lezen we dat dit bedrag wordt terugbetaald door de congregatie van de Heilige Familie.
De oorspronkelijke beeldengroep is in de afgelopen decennia twee keer van aanzien veranderd en uitgebreid. Zo besloot in 1968 een aantal dames ‘het Missieclubje’, zoals zij zich noemden, de beelden te voorzien van passende kleding. Zo kregen de os en schaapjes een echte wollen vacht. De koningen werden opnieuw gekroond, van nieuwe schoentjes voorzien en uitgedost met juwelen. 28 Jaar later, in 1996, vond men dat de kleding uit de mode was en ging men de beelden ‘ontmantelen’. Het parochiebestuur gaf hiervoor toestemming. De dames die het karwei op zich namen noemde zich het ‘restauratieclubje’. Na de ontmanteling werden, waar nodig, de beelden gerestaureerd. Zodoende stonden in de kersttijd van 1996/1997 de beelden weer in hun oorspronkelijke toestand in de stal. In 2003 is er bij de firma van Paridon in Amsterdam een bijpassende engel voor boven de stal aangekocht en sinds 2007 zijn er twee nieuwe beelden te bewonderen. Bekend werd dat er in Assen een kameel met drijver te koop zou zijn. Nadere informatie wees uit dat deze beelden wel eens de gewenste hoogte konden hebben om te passen bij de beelden van de St. Martinuskerk. De kaneel en de drijver werden door vaardige handen van passende kleuren voorzien en nu staan er sinds 2007 een kameel en een drijver bij de kerstkribbe passend bij de beelden van 1922. In 2014 was de kerstgroep van de Sint Martinuskerk compleet. Een jaar later besloot de interieurgroep dat de stal en omgeving een nieuw aanzien zouden krijgen. Zodoende ziet u nu dat de koningen, kameel en drijver niet meer tegen een rietmat aankijken, maar een paneel zien waarop de kleuren, passend bij de woestijn, een tafereel ontstaat waar de koningen en driver zich thuis voelen. Ook het dak van de stal kreeg een andere uitstraling en het hekje bij de stal werd aan de achterkant mooi gemaakt met jute van een diep groene kleur.