Princenhaags Museum

Het Princenhaags museum is een centrum voor erfgoed, kunst en cultuur. Het museum wordt beheerd en geëxploiteerd door de Stichting Princenhaags Museum die zich ten doel heeft gesteld het culturele erfgoed van het dorp Princenhage te bewaren, te documenteren en o.a. door tentoonstellingen dichter bij bewoners, oud-bewoners en alle andere belangstellenden te brengen.

Daarnaast biedt het museum actuele kunstexposities aan van kunstenaars uit Princenhage en Breda. Ze doen dat zelfstandig of in combinatie met partners op dit gebied. Ook organiseert het museum diverse culturele activiteiten. Het vele werk wordt belangeloos gedaan door de leden van het stichtingsbestuur en andere vrijwilligers.

Adres: Haagweg 334 – 4813 XE Breda, Princenhage Contact: 076-5214717 of info@princenhaagsmuseum.nl
www.princenhaagsmuseum.nl

Bierreclame museum

In het Bierreclame Museum vindt u de grootste verzameling oude Bierreclame-uitingen van de wijde omtrek (Europa). Reclame maken voor bier is ontstaan door de Industriële Revolutie: toen kwamen er ook steeds meer verschillende merken op de markt, die via de reclame een weg vonden naar de afnemers. De verzameling omvat dus reclames vanaf deze tijd tot ongeveer 1960, daarna is de manier van reclame maken sterk veranderd.

Ieder dorp had vroeger een of meerder brouwerijen met ieder hun eigen merk(-en). Reclames zijn er dan ook op flessen (etiketten doppen e.d.), op viltjes, maar vooral ook op emaillen borden en affiches. Deze laatste vormen dan ook het belangrijkste aspect van het museum.
Ook vindt u in het museum naast de reclame-uitingen een aantal bezienswaardigheden, welke te maken hebben met de vroegere productie van het bier in de vorm van enkele brouwerij machines, oude hopzakken, oude kratjes en vaten en zelfs het enkele vervoersmiddelen hiervan.Het oude café-interieur op de eerste verdieping geeft een goed beeld van de café-inrichting omstreeks de jaren ’30. Wat een verschil met tegenwoordig!
Op de begane grond, tussen alle reclame-uitingen in, bevindt zich het cafégedeelte waar u een keuze kunt maken uit ruim 80 verschillende bieren (of iets anders). U kunt natuurlijk plaats nemen aan een van de oude cafétafeltjes, of aan de bar, maar bij mooi weer ook in de sfeervolle biertuin. Bovendien kunt u genieten van de fijne muziek (folk, zydeco, etc) die er te horen is (soms live).

We zijn geopend op zondag van 11:00 tot 23:00 uur en op afspraak voor groepen groter dan 30 personen op alle andere dagen. De toegang is gratis! 
Bierreclame Museum Haagweg 375, 4813 XC Breda 076-5220975  bierreclamemuseum@online.nl
www.bierreclamemuseum.nl

Maczek Memorial Breda

Het museum is gewijd aan de dappere mannen en vrouwen van de Eerste Poolse Pantserdivisie, die in 1944 en 1945 onder aanvoering vanGeneraal Stanisław Maczek belangrijke delen van ons land van de Duitse bezetting en onderdrukking hebben bevrijd. In de jaren '70 van de vorige eeuw begonnen de heren A.J.M. van Alphen, C. Coenders en W. Mol voorwerpen, boeken en geschriften te verzamelen met betrekking tot de gebeurtenissen in Breda tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vooral de bevrijding van de stad door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek had hun belangstelling.

De verzameling groeide uit tot een privémuseum in het huis van één van de drie oprichters. In 1981 werd een stichting opgericht, met de naam 'Museum Breda-Polen 1939-1945'. Na een bezoek aan de tentoonstelling die de stichting in het gebouw van de St. Olof detailhandelsschool had ingericht over het aandeel van de Polen in de bevrijding van Zuid-Nederland en Breda, heeft generaal Maczek goed gevonden dat zijn naam aan een op te richten museum werd verbonden. De officiële naam is nu: ‘Stichting Museum Breda-Polen 1939-1945 Generaal Maczek’. In 1997 werd het museum overgebracht naar een locatie op de Trip van Zoudtlandtkazerne in Breda. Na 18 jaar gastvrijheid op deze kazerne had Defensie de locatie nodig. De voormalige museumzaal is nu een collegezaal met de naam “Generaal Maczekzaal”. Naast het Pools Militair Ereveld aan de Ettensebaan in Breda is het Generaal Maczek Memorial gesticht waar ook de hoofdactiviteiten van het Museum in worden ondergebracht. Op gezette tijden worden er lezingen en filmdagen georganiseerd.
Ettensebaan 17A, 4812 XA Breda | Tel. 076-3036270 | info@maczekmemorialbreda.nl

Meer informatie hierover staat op de website van het museum. www.maczekmemorialbreda.nl

Het Gele Huis

Kunstenaar Vincent van Gogh woonde in Arles. In het gele huis. Daar wilde hij kunstenaars ontmoeten. Om samen te schilderen. Samen kunst te maken. Elkaar te inspireren. Praten over kunst. Denken over kunst. Schrijven over kunst. Dat was zijn droom.

Zijn droom werd werkelijkheid in Princenhage. In 2017 werd Stichting Het Gele Huis opgericht door Princenhagenaars die kunst en cultuur een warm hart toedragen. In Het Gele Huis kunnen mensen op verschillende manieren kennis maken met kunst. Iedereen kan er binnenlopen. Naar kunst kijken. Naar kunst luisteren. Over kunst praten. In de geest van Vincent.
Lees meer over het ontstaan van Het Gele Huis in Princenhage.

Vincent van Gogh en Princenhage
De historische band tussen Vincent van Gogh en Princenhage was een duidelijk vertrekpunt bij de oprichting van Het Gele Huis. Hij kwam tenslotte regelmatig in het dorp. Zijn oom Vincent had hier zijn woning en zijn grootouders liggen begraven op het Haagveld.
Lees verder over Vincent van Gogh en Princenhage.

Het Gele Huis in Princenhage
Naast een reguliere programmering per maand, ontplooit Het Gele Huis een breed en wisselend aanbod: muziekavonden, studiegroepen over literatuur en filosofie, een museumclub, lezingen en documentaires over kunst, optredens van dichters en verhalenvertellers. Er zijn cadeau-artikelen te koop o.a. van plaatselijke kunstenaars. Toegankelijk en betaalbaar voor ieder. Het ontbreekt niet aan ideeën om in de toekomst nog meer interessante bijeenkomsten te organiseren.
Bekijk de agenda van Het Gele Huis.

Het Gele Huis cultuur in Princenhage Haagsemarkt 6 achter, 4813BA Breda Openingstijden Galerie & winkel Vr 14.00 - 17.00 uur | Za 11.00 - 17.00 uur | Zo 14.00 - 17.00 uur