Verenigingen in Princenhage

ORGANISERENDE STICHTINGEN / VERENIGINGEN

Sociëteit Doel-punt
Sociëteit Doel-punt biedt ruimte en mogelijkheid elkaar te ontmoeten, samen creatief bezig te zijn in allerlei vormen met materiaal van houtbewerken, schilderen tot quilten. Daarnaast de reguliere activiteiten van biljarten, een kaartje leggen en activiteiten zoals bingo e.d. Openingstijden: maandag, dinsdag en vrijdag van 13.00 uur tot 16.00 uur. Quilten: dinsdag van 09.00 uur tot 11.00 uur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Max Trommelen, bel 076 522 4826, of kom een keer langs bij De Dobbelsteen, Doelen 36, Princenhage.

SGAP
De stichting Gemeenschapsaccommodatie Princenhage heeft het beheer van gemeenschapshuis de Koe onder haar hoede. SGAP organiseert ook diverse evenementen in de Koe. Op hun site staan alle activiteiten en foto’s van hun evenementen.
Website SGAP

Stichting Evenementen Princenhage
SEP organiseert evenementen in Princenhage en ondersteunt bij evenementen. Bezoek hun website eens: zeker de moeite waard.
Website SEP

Avondvierdaagse Princenhage
Eenmaal per jaar organiseert de Stichting Avondvierdaagse Princenhage de avondvierdaagse. Jaarlijks lopen zo’n 1200 Princenhagenaars de avondvierdaagse. Op de site zijn veel foto’s te vinden.
Website Avondvierdaagse Princenhage

Oranje Comité Princenhage
Het Oranje Comité organiseert Koningsdag in Princenhage. 
Facebook oranjecomiteprincenhage

Stichting Kerststal Princenhage
Dat is het doel van Stichting Kerststal Princenhage. Kerst vieren we samen. Vanaf half december hult Princenhage zich geheel in een warme kerstsfeer. Op de Haagsemarkt zal de kerststal met de prachtige beelden van de Belgische kunstenaar Sim Cootjans weer te bezoeken zijn. Iedereen is van harte welkom. Alle ingrediënten om een bijzondere ambiance te creëren, zijn aanwezig.
Website Stichting Kerststal Princenhage

Scouting Sint Martinus
Scouting sint Martinus is opgericht in 1932 en is sinds jaar en dag gevestigd in de Dobbelsteen. Bij scouting doe je steeds weer iets anders, de ene week speel je stratego en probeer je de vlag te veroveren, de andere week sta je eigen broodjes te bakken boven een echt kampvuur. Speel jij ook met ons mee? Kom dan snel, geheel vrijblijvend, een keer meedraaien. Ben je al 18 jaar of ouder en wil je ook bij de scouting, wordt dan een echte leid(st)er.
Website Scouting Sint Martinus

Stichting SKIP
S.K.I.P. (Spelende Kinderen In Princenhage) organiseert jaarlijks vele activiteiten voor de basissschoolkinderen van Princenhage. Disco’s, playbackshows, spektakeldagen, fietstochten, kennisquiz, …… Noem maar op.
Website SKIP

Vrijmarkt Princenhage
Met zo’n 400 kramen, een braderie en tienduizenden bezoekers heeft Princenhage een evenement van formaat in huis. Op de site van de Vrijmarkt vind je veel interessante achtergrondinformatie en foto’s
Website Vrijmarkt Princenhage

Vrouwen Vereniging Princenhage
Vrouwen vereniging Princenhage, voormalig KVO Princenhage. Na de viering van het 85-jarig jubileum in gemeenschapshuis de Koe is de afdeling per 1 januari 2014 verdergegaan als zelfstandige vereniging. De vrouwenvereniging heeft als doel een ontmoetingsplaats te zijn
voor vrouwen en organiseert hiervoor ontspannende en informatieve bijeenkomsten in zaal Princenhof. Daarnaast is er maandagavond de mogelijkheid om lid te worden van de gymclub in gemeenschapshuis de Koe
Website VVP

Sint Nicolaascomité Princenhage
Dit comite verzorgd de intocht van Sinterklaas in Princenhage.
De organisatie van die intocht in Princenhage is in handen van een grote groep vrijwilligers. 
Website Sint Nicolaascomité Princenhage

Sociëteit De Haeghsche Heerlyckheid
De Sociëteit komt zo’n 6 keer per jaar bij elkaar waarbij de Haringparty en de Kerstborrel twee vaste jaarlijkse activiteiten zijn. Verder gaan de leden van de sociëteit op bezoek bij bedrijven in en om Princenhage of er wordt een spreker op locatie uitgenodigd. Tijdens de nazit wordt de verbondenheid met Princenhage besproken en gekeken waar men elkaar kan helpen om zaken te verbeteren of van de grond te krijgen in Princenhage. Contactadres: Joshof 4, 4813EX Breda.

Stichting Princenhage Dorp in Breda
De Stichting Princenhage, Dorp in Breda initieert en ondersteund activiteiten die het dorpse karakter van Princenhage benadrukken. Zij organiseren bijvoorbeeld Princenhage Klassiek.
Facebook Princenhage Dorp in Breda

Het St. Martinus Gilde
Het Sint Martinus Gilde heeft als vereniging tot doel om gelden te verwerven en ter beschikking te stellen voor de restauratie en het behoud van de Sint Martinuskerk te Princenhage. Het Gilde organiseert ook jaarlijks een culturele activiteit ter bevordering van het welzijn van haar leden.
Tijdens de restauratie van de monumentale Sint Martinuskerk aan de Haagsemarkt in 1993, staken enkele particulieren en ondernemers de hoofden bij elkaar en kwamen tot de oprichting van het St. Martinus Gilde. De leden beogen door het verlenen van financiële steun dit markante monument in het centrum van Princenhage te behouden en blijvend te onderhouden. De afgelopen jaren heeft het Gilde financieel bijgedragen aan o.a. het herstel van de kap van de kerk, de restauratie van de sacristie en houtwormbestrijding. Op basis van het 10 jaren-onderhoudsplan voor de Sint Martinuskerk wordt in samenspraak met het kerkbestuur besloten waaraan het Gilde haar geldelijke steun verleend.
Website Sint Martinus Gilde

CARNAVAL

Aogse Bluf

Deze blaaskapel is niet meer weg te denken uit Princenhage. Op elk feestje laten ze van zich horen. De repetities vinden plaats in de Koe op dinsdagavond onder leiding van Robert Hoosemans.
Facebook Aogse Bluf

CV de Schutters

Carnavalsvereniging de Schutters is een grote loopgroep in de carnavalsoptocht. Zowel in ‘t Aogje als in ut Kielegat zijn zij er al vaak met een grote prijs vandoor gegaan. Helaas geen site, maar wel een actieve facebookpagina.

Facebook CV de Schutters

CV Effekes Serieus
Carnavalsvereniging Effekes Serieus is een wagenbouwvereniging die ieder jaar deelneemt aan de optocht in Princenhage en Breda. De facebookpagina wordt met name rond carnaval bijgehouden.
Facebook CV Effekes Serieus

 

CV Simpel
Carnavalsvereniging uit Princenhage. Bouwt al sinds jaren bijzondere en mooie carnavalswagen die altijd meedoen in de hoogste regionen in ut Kielegat met de laatste 1e prijs in 2014. Van een goed feestje zijn de mannen (en vrouw) ook niet vies.
Website CV Simpel

CV W?rom
Deze bouwclub, opgericht in 1998 is ontstaan door een aantal mensen van een dansschool. Ze hebben een vast bouwplek op het Bredaos Bouwkot op het Hekven. Met hun wagen nemen ze deel aan de optocht in ‘t Aogje en ook in ut Kielegat.
Facebook CV W?orm

Stichting C.C. ’t Aogje

Stichting C.C. ‘t Aogje organiseert jaarlijks het carnaval in Princenhage. Mooie site met veel informatie over het carnaval in Princenhage en héél veel foto’s.
Website Stichting C.C. ‘t Aogje

Trio Zonder Jan
Jaarlijkse optochtdeelnemer in ‘t Aogje. De vraag is elk jaar weer of Jan er toch niet stiekem bij zal zijn.
Facebook Trio zonder Jan

De Zuilenschuivers
De Zuilenschuivers zijn een grote loopgroep in de carnavalsoptocht. Zowel in ‘t Aogje als in ‘t Kielegat zijn ze er al vaak met een grote prijs vandoor gegaan. Helaas geen website maar wel een mooie facebookpagina waar alle creaties van vorige jaren te bewonderen zijn.
Facebook De Zuilenschuivers

 

HOBBY

Hobbyclub Princenhage
De Hobbyclub Princenhage is een club voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m ca. 12 jaar die wekelijks een uurtje kunnen knutselen. Je kan op de hobbyclub maken en doen wat je wilt, de hobbyclub heeft dus geen schools karakter voor een ontspannen uurtje knutselen.
Website Hobbyclub Princenhage

SPORT

Badmintonclub Princenhage
Sinds 1985 is B.C.P. voor junioren en senioren een begrip in sportminnend Breda en omstreken. Ze hebben meer dan 100 leden. Hiermee zijn de de één na grootste badmintonvereniging in de regio Breda. Op maandagavond wordt er gespeeld in sporthal De Doelen.
Website BCP

Balletschool Nana van der Pluym
De balletschool is gespecialiseerd in Klassiek ballet (v.a. 4 jaar), Jazzballet, Modern ballet, Musical/Showdance en Tapdance. Ook wordt er Streetdance en diverse vormen van Aerobic gegeven maar de basis is ballet.
Website balletschool Nana van der Pluym

Barons Basketball
Basketballvereniging Barons is in 1994 ontstaan. De thuishaven is sporthal De Doelen in Princenhage. De vereniging heeft zo’n 270 leden. Barons heeft 22 competitie spelende en 2 trainende teams waaronder 1 rolstoelbasketbalteam.
Website Barons Basketball Breda

Bridge Club Princenhage
Onze club is in 1985 opgericht en vanaf september 2021 spelen wij in de Poelewei in Breda (wijk Brabantpark). We spelen tijdens de reguliere competitie (september t/m april) op maandagavond en beginnen om 20.00 uur. Invallers of afwezigheid melden bij Martin Hancock (wedstrijdleider) vóór maandag 17.00 uur. Bij invallers ook graag het NBB-nummer vermelden in verband met toekenning van meesterpunten.
Website Bridge Club Princenhage

Doskonale Doskonale is een minirette, majorette en twirlpeloton. De lestijden zijn op woensdag van 18.00 uur tot 21.00 uur op de locatie Palmstraat voor alle leden ouder dan 12 jaar. Op donderdag van 17.00 uur tot 19.00 uur op de locatie de Koe voor de leeftijden 6 t/m 8 jaar en van 19.00 uur tot 21.00 uur voor de leeftijden vanaf 9 jaar. Website Doskonale

Fier sv
Fier is een omnivereniging die zich richt op de recreatieve sporter. De club heeft ruim 400 leden in de sporten badminton, turnen/gymnastiek en volleybal. Fier heeft als doel een gezellige en veilige vereniging te zijn voor álle leden.
Website sv Fier

Judo Fuyi-jama
Judoschool van Ferry van Dijk. Welk kind heeft er geen judoles gehad van meneer van Dijk. Helaas geen website, maar bij interesse: elke zaterdagmorgen vanaf 9.00 uur traint de jeugd in de sporthal van de Eerste Rith aan de Hovenierstraat Info: F. van Dijk, 076- 5215104

R.S.K.V. Groen-Wit
Groen-Wit is opgericht op 1 april 1932. De thuiswedstrijden van Groen-Wit worden gespeeld op het “Haagse Sportpark”. Van minipupillen tot senioren elftallen, tot meidenvoetbal kan men bij Groen-Wit terecht.
Website Groen-Wit

Schaakvereniging Princenpaard
Op dinsdagavond wordt geschaakt van begin september tot aanvang van de schoolvakanties. De partijen beginnen om 20.00u en eindigen uiterlijk om 23.30u. Daarnaast wordt er op een aantal avonden een snelschaakcompetitie gespeeld (Rapid). De competities staan onder leiding van wedstrijdleider Ton Vermeulen (06-42248814). Speellocatie is de zaal van Johannes Kerk: Dreef 5.
Website Schaakvereniging Princenpaard

Tennispark Princenhage
Sinds begin 2016 zijn we en actieve tennisvereniging in Princenhage, Breda. Er zijn 4 all-weather tennisbanen waardoor er het heel jaar door buiten getennist kan worden. We bieden bij onze verenig tennis aan voor zowel senioren als junioren. Regelmatig worden er toernooien georganiseerd waar sportiviteit en gezelligheid centraal staan. Wekelijks wordt er op maandagochtend en maandagavond een hussel gehouden. Dit is het moment om andere leden binnen onze vereniging te leren kennen. Daarnaast zijn er meerdere jeugd en senioren competitieteams welke mee doen aan de voorjaars-en najaarscompetitie.
Website Tennispark Princenhage

Volleybalvereniging VC ’t Aogje
Volleybalverenging van Princenhage voor heren, dames en jeugd.
Website VC ‘t Aogje

Wielervereniging Princenhage
WV Princenhage is een wielervereniging die uitkomt in de categorie A-amateurs en Masters.
Facebook Wielervereniging Princenhage

MUZIEK / KOREN

BSUR Popkoor
BSUR is in 1991 opgericht in Princenhage en bestaat op dit moment uit ongeveer 55 leden. In 2016 werd het 25-jarig bestaan gevierd met een groots concert in het Chassétheater. Sinds 2017 staat het koor onder leiding van dirigent Steven van Gool. BSUR repeteert iedere dinsdagavond in de Koe van 20.00 tot 22.00 uur. Eens per maand en bij concerten wordt het koor begeleid door een 5-koppige band. Dat maakt BSUR extra speciaal!
Website BSUR

Groot Evenementenkoor (GEK)
In 2007 zag Groot Evenementen Koor Breda, afgekort GEK, het levenslicht. Het repertoire bestaat uit Goewe Ouwe, meezingers, smartlappen en evergreens. De repetities vinden plaats iedere maandag van 20.00 uur tot 22.00 uur in de gemeenschapshuis de Koe.
Website Gek Breda

Jongerenkoor Princenhage
Het jongerenkoor Princenhage is een enthousiast koor met leden tussen de 12 en 18 jaar oud. Naast het zingen staat gezelligheid voorop. De repetities zijn elke vrijdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in de Martinuskerk. De leeftijd voor dit koor is vanaf ongeveer 6 jaar tot ongeveer 12 jaar. En iedereen is welkom, ook al denk je dat je niet kunt zingen. Het kinderkoor heeft als nieuwe insteek een soort buitenschools koortje. Op deze manier kunnen de kinderen vanuit school naar de kerk in Princenhage komen om daar te repeteren onder de naam De Meertenzangertjes.
Website JKP

Koninklijke Harmonie Cecilia
Cecilia werd opgericht in 1871. Op hun website vind je veel informatie en foto’s. Er is een opstap- en opleidingsorkest. Iederen woensdagavond zijn voor alle orkesten de repetities in gemeenschapshuis de Koe. Het groot orkest staat onder leiding van dirigent Jos Schroevers.
Website Koninklijke Harmonie Cecilia

2swing4U
2swing4U is een bigband die nadrukkelijk heeft gekozen voor een herkenbaar repertoire met showelement en veel energie en plezier. De repetities vinden plaats op maandagavond in gemeenschapshuis de Koe vanaf 20.15 uur.
Website 2swing4U

Princenhage’s Mannenkoor
Al meer dan 110 jaar weet het Princenhage’s Mannenkoor in Breda, maar ook in de wijde omgeving daarvan, muziekliefhebbers te boeien en zangers aan te trekken. Van een kleine zangvereniging uit het toenmalige Princenhage, een deelgemeente van Breda, is het mannenkoor uitgegroeid tot een regiokoor. Het doel van het Princenhage’s Mannenkoor is het uitvoeren van mannenkorenwerken binnen een veelzijdig, breed en gevarieerd repertoire. Hierbij wordt ernaar gestreefd deze werken op een zo hoog mogelijk artistiek niveau uit te dragen. Van belang hierbij is dat deze werken toegankelijk zijn voor een breed publiek, waarmee rekening moet worden gehouden met de eigentijdse muzikale belangstelling van de toehoorders. Om dit te kunnen realiseren oriënteert het koor zich voortdurend breed, in een streven on daarmee zijn muzikale horizon te verbreden. Een bijkomende doelstelling is dat de leden gelegenheid wordt geboden om hun hobby, het zingen in een sfeer van vriendschap te kunnen uitoefenen.
Website Princenhage’s Mannenkoor