Voor de foto bij dit artikel sta ik met de nieuwe wijkmanager van Breda-Zuid op de Haagsemarkt. Henk van der Corput kwam hier vroeger vaak met zijn oma om zijn opa op te halen wanneer deze met de bus terugkwam van zijn werk bij Shell in Moerdijk. Het zijn niet de enige wortels die Van der Corput in Princenhage heeft liggen. Oorspronkelijk komt zijn familie uit ons dorp, hij stamt af van een oud-hoveniers geslacht uit de 17e eeuw.
Sinds een klein jaar woont hij zelf ook in Princenhage in een twee onder één kap woning aan de Sint Maartenstraat. “Gaandeweg de tijd hebben wij echt ervaren dat het een echt dorp is waar je mensen kent en ontmoet. Vele malen leuker als de binnenstad. Vrijdagsmiddags kun je nog lekker op het terras zitten op de Haagsemarkt. Ik begrijp nu ook wel wat dat dorpsgevoel is”.
Ingenieurschap
In zijn jonge jaren hield Van der Corput niet van studeren en koos voor een opleiding aan de lagere tuinbouwschool waarna de middelbare tuinbouwschool. Daarna is hij gaan werken terwijl hij kon doorstuderen. “Ik wilde gaan werken. Ik wilde weten wat er op die werkvloer gebeurde. Als ik ooit opzichter wil worden dan moet ik weten wat daaronder gebeurt. Hoe ik van die mannen een team kan maken”.
Dat studeren heeft hij in de loop van zijn carrière ruimschoots ingehaald met HBO diploma’s Hoger management, hoger financieel management en met als kers op de taart een ingenieurschap in de Hogere tuin en landschapskunde.
Beste binnenstad
Bij gemeente Breda begon Van der Corput als opzichter. Toen jaren daarna kort voor de financiële crisis een reorganisatie kwam waarbij drie wijkmanagers zouden worden aangesteld kwam hij op de plek terecht van Wijkmanager Centrum
Van der Corput begon daar op een dieptepunt voor het centrum met veel leegstand en faillissementen. Ruim tien jaar later ziet de binnenstad er levendig en gezellig uit. Inmiddels is er een goede relatie opgebouwd tussen de gemeente en retailers en ondernemers. Er is een ondernemersfonds op poten gezet, er kwam een verlichtingsplan voor de Grote Markt. Hij heeft van alles meegemaakt van de financiële crisis, Het Glazenhuis (3FM), nu de pandemie en een prachtig hoogtepunt Breda verkozen als Beste Binnenstad. Daarover vertelt hij nog een leuke anekdote “Op vrijdag kwamen ze jureren en donderdag was uitgaansavond geweest. Het moet er allemaal gelikt uitzien. Ik dacht laat ik nog een even rondje fietsen door de binnenstad. Wat is hier aan de hand. Er lag allemaal nog afval en dergelijke. Die jury kwam aan met de trein. De veegwagens reden nog door de binnenstad. Die waren vijf of tien minuten weg en toen kwam die jury “het ziet er prachtig uit”.”
Breda-Zuid
De werkdag van deze wijkmanager begint normaal te voet. Hij loopt vrijwel iedere werkdag van Princenhage naar het stadskantoor. Nu is dat anders. Het thuiswerken tijdens de coronavirus-situatie bevalt hem goed, terwijl hij daar eerst sceptisch over was. Hij is veel productiever. Zijn gemiddelde werkdag bestaat uit overleg, project oppakken, onder meer zijn specialisatie pleinen, daarin staat Teteringen momenteel op de agenda.
De nieuwe wijkmanager voor Breda-Zuid beschikt over een team van 25 mensen waaronder fysieke wijkbeheerders (verkeer verlichting, groen), sociaal wijkbeheerders, communicatie medewerkers en beleidsmedewerkers. Van der Corput is verantwoordelijk voor 24 gebieden waaronder Princenhage, Bavel, Ulvenhout en Ginneken. Daarnaast houdt hij zich binnen de gemeente Breda nog bezig met markten en kermissen en is hij gespecialiseerd in het herontwikkelen van pleinen. De weekmarkten zijn door zijn betrokkenheid bijna verzelfstandigd en voor de kermissen ligt een hele nieuwe structuur met beleid.
Het werken in Princenhage en de andere gebieden bevalt hem goed. “De dynamiek in Breda-Zuid is heel anders. Het is wat meer de menselijke maat. In zo’n binnenstad is het natuurlijk altijd wel met grove woorden. Je merkt hier dat je met respect behandeld wordt. Dat vind ik wel prettig.”
Melden, melden, melden
Van der Corput staat open om hulp te bieden aan bewoners of ondernemers wanneer nodig, maar zegt hij: “Ik ben geen wandelend meldpunt”. Als mensen klachten over de openbare ruimte hebben bel of e-mail naar de gemeente. “Tactisch strategische zaken, daar kun je met mij over in gesprek, waar staat Princenhage over tien a vijftien jaar. De algemene leefbaarheid van zo’n wijk daar houden wij ons mee bezig”.
Het is erg belangrijk dat bewoners problemen melden. “Als je je klacht bij de gemeente meldt wordt het geregistreerd. Op een gegeven moment halen wij daar managementinformatie uit.” Geeft een voorbeeld: “Als er heel veel klachten over kapotte lichtmasten komen dan denk we hé hoe kan dat? Zijn die masten verouderd, zijn ze niet op tijd vervangen, is er geen geld voor? Daar maken wij analyses uit.” (www.breda.nl/melden)
“Melden is echt belangrijk, via de geijkte kanalen dan weet je ook dat er opvolging komt”. Contactgegevens om overlast van bijvoorbeeld jongeren te melden vind je op www.buurtpreventiebreda.nl/
Volkstuin
Op zijn stukje grond bij volkstuincomplex Oranjeboom aan de Rithestraat komt Van der Corput graag. “Dat vind ik toch wel leuk een beetje klooien met een stukje grond. Ik heb natuurlijk toch de groene vingers. Gezond voedsel kweken, en ook wat je niet in de winkel kunt krijgen” Het is voor hem ook een manier om tot rust te komen. “Het hoofdje leegmaken, soms gebeuren er doordeweek dingen die wel heftig zijn of heel intensief”.