Breda experimenteert met een burgerbegroting en gunde het experiment volgens wethouder Patrick van Lunteren aan 2 wijken waar de dingen al goed op orde zijn: Princenhage en Prinsenbeek.
Breda Begroot mag gezien worden als experiment om de burgers zélf te laten bepalen waar een deel van het geld van de gemeente naar toe gaat.
De aftrap van Princenhage Begroot vond plaats in de Dobbelsteen op dinsdagavond 17 november. De eerste klap was meteen een daalder waard: er waren veel geïnteresseerden en een hoge betrokkenheid.
Schuiven met geld
Wethouder Patrick van Lunteren opende de avond en gaf een korte uitleg over de burgerbegroting. Het doel van deze eerste avond was om uitleg te geven en daarna te bepalen hoe Princenhage verder wil in het proces van de burgerbegroting. Van Lunteren: “Wij vonden het nogal wat om te bepalen waar 600 miljoen euro aan moet worden uitgegeven. Dit college vindt, en met ons de gemeenteraad, dat de burgers deels ook zelf mogen bepalen waar het geld aan uit wordt gegeven, vandaar dit experiment van de burgerbegroting. Het gebeurt op niet veel plaatsen en het is dus eigenlijk best uniek”.
De uitleg die vervolgens werd gegeven werd verzorgd door Suzanne van der Eerden en Anne Jelle Lycklama, beiden van de gemeente.
Zij maakten duidelijk dat het hier NIET gaat om nieuwe of extra budgetten. Het principe van de burgerbegroting is dat de bewoners mogen gaan aangeven wat ze erg belangrijk vinden en de moeite waard om geld in te steken. Dat gaat dan wel ten koste van iets anders, dáár is dan minder geld voor: Schuiven met geld dus.
Veel vragen
Er waren toch best veel vragen aan de wethouder en de gemeentefunctionarissen. Die benadrukten dan ook meteen dat het voor de gemeente ook een experiment is en een leerproces en dat nog niet overal antwoorden op zijn. Een groot aantal vragen kwam er toch wel op neer dat betrokkenen graag vooraf zouden weten waarvoor de gemeente sowieso al geld heeft gereserveerd. Dat bleek toch wel een lastig punt omdat er geen wijkbegrotingen zijn.
Er waren ook vragen hoe deze burgerbegroting zich verhoudt tot de werkgroepen van de wijkplannen. “Het zou fijn zijn als we vooraf ook weten welke plannen dat zijn, dan hoeven we dáár niet mee verder te gaan om dubbel werk te voorkomen, of we kunnen aansluiten”.
Volgende keer gaan we dromen…..
De aanwezigen besloten na de informatie en de vragen dat “Princenhage” de volgende bijeenkomst graag wil gaan dromen: “Hoe zou een mooier en beter Princenhage eruit zien en wat is daar dan voor nodig?”
Daarmee gaven de aanwezigen aan de tweede stap even zonder de gemeente te willen zetten. De derde stap zal weer met de gemeente zijn die ambtenaren zal inzetten waar we met vragen terecht kunnen. Bijvoorbeeld: “wat kost het om …….”
Op de Algemene Ledenvergadering van de dorpsraad op donderdag 26 november (aanvang 20.00 uur, de Koe) komt dit onderwerp wederom ter sprake en kunnen mensen die alsnog interesse hebben ook aansluiten voor de tweede stap in de burgerbegroting. Een datum voor een 2e bijeenkomst moet nog worden gepland.