Van de hand van de Princenhagenaar Kees van Endschot verschenen al twee boeken over onze omgeving, te weten “Rondje Liesbos” en “Varend en Westrik” Zijn nieuwste werk draagt de titel: Een kruis in de straat, het Paardje en Vinken nader belicht, een reis naar het verleden van de Kruisstraat, hoeve ’t Peerdeke en het landhuis en meer van Vinkenburg.
Bij het verschijnen van dit boek schrijft hij ons het volgende:
Mijn laatste boek in deze vorm van de omgeving van het Liesbos betreft voor een groot deel het tuindersgebied langs de Kruisstraat. Dat lag ingeklemd tussen Heilaarstraat en Rijksweg A16, eerder tussen de Heilaarstraat en Vinkenburg.
Verder wordt wijnboerderij ‘het Peerdeke’, een eeuwenoude pachtboerderij die honderden jaren op de hoek van Heilaarstraat en Leursebaan door pachters bewoond werd belicht. Bovendien is er aandacht voor de ‘Vinkenburg’.
Tuindersfamilies moesten vertrekken
Het is nu zo’n vijfentwintig jaar geleden dat het tuinbouwgebied aan de Kruisstraat opgeofferd werd voor een snelle treinverbinding (HSL), een nieuw knooppunt Princeville, meubelboulevard en het bedrijventerrein IABC. Veel tuindersfamilies zagen hun dromen uiteenspatten maar moesten er zich in schikken. Machteloos, moedeloos en met veel tranen gepaard gingen zij op zoek naar een andere woon- en werkomgeving.
Veel families die in de Kruisstraat tussen Liesboslaan en Leursebaan hun boterham verdienden komen in het boek voor met de namen: Aerts, Bastiaansen, Biemans, Dekkers, Doms, Van Es, Faas, Franken, Van Gool, Goos, Janssen, Van den Kieboom, Kleemans, Knop, Lips, Mouwen, Musters, Van Oeckel, Van Opstal, Peemen, Romme, Schrauwen, Sprenkels en Verdonk.
Bij ’t Peerdeke heten de laatste bewoners: Frijters, Oonincx, Huijbregts, Goos en Lambregts.
Aan de Vinkenburgseweg noemen we de families: Bakkers, Bastiaansen, Beekers, Franken, Gabriëls, Goos, Matijsen, Mulders, Oomen, Oonincx, Remie, Rennen, Romme, Vermonden en Vincenten.
Oude verhalen
Dit boek staat vol met oude geschiedenis. Daarom is het niet alleen interessant voor de genoemde families maar zeker ook voor mensen die het verleden een warm hart toedragen. Bewoners van Prinsenbeek en Princenhage zijn wel bekend met dit gebied, maar nog niet met het vroegere wonen en werken hierin. Met dit boek van tweehonderd bladzijden kan dit opgevuld worden.
Dit boek gaat op zaterdag 28 oktober bij mij thuis in de verkoop. Vanaf 10.30 tot 17.00 uur kan het tegen contante betaling van 19 euro opgehaald worden op het adres Doelen 3. Om een inschatting te maken van de hoeveelheid te maken boeken verzoek ik geïnteresseerden om vóór 9 oktober een bestelling te doen via e-mail: endschot@ziggo.nl
Er zijn nog enkele exemplaren van de vier delen Rondje Liesbos en van het boek over Westrik en Vaareind. Die kunt U voor de contante betaling van 20 euro per stuk in bezit krijgen.