“Hoe schoon is ‘t Aogje, van voor en opzij
Dat is hier op aarde d’n hemel voor mij…”
De eerste woorden van ons Princenhaags volkslied geschreven door Cees Hoosemans. De man die in zijn hele leven zo veel voor de gemeenschap van Princenhage heeft betekend is op dinsdag 30 januari overleden.
Cees startte in 1958 als leerkracht op de Bernardusschool, die later met de Mariaschool zou opgaan in basisschool Sinte Maerte. Als meneer Hoosemans was hij jaren de leerkracht voor de 4e en 5e klas (groep 6 en 7). Hij was de initiator van het grote schoolfeest waarop kinderen en ouders een heel dorp bouwden. Zo werd in 1983 Brakkenhage gebouwd, een dorp in Princenhage met eigen geld, eigen winkels en een eigen burgemeester die werd ingehuldigd door de burgemeester van Breda.
Maar Cees was meer dan een onderwijzer. Zo zat Cees samen met zijn collega’s Frans langen, Tineke Laurijsen en Thillo Aarts ook in het Oranjecomité van Princenhage. Cees heeft binnen deze organisatie vele jaren de voorzittershamer ter hand genomen en was medeverantwoordelijk voor Koninginnedagen op de velden van Groen Wit, de Haagsemarkt en de Dorpswei. Uiteindelijk werd Cees benoemd tot erevoorzitter van OCP.
Misschien wel zijn voornaamste rol vervulde Cees als Prins van ‘t Aogje. In 1961 werd hij aan het Princenhaagse volk voorgesteld als Prins Knillis I. Cees zou het prinsschap maar liefst 18 jaar vervullen. Na zijn jaren als prins is hij ook nog 20 jaar actief geweest als voorzitter van Stichting C.C. ‘t Aogje. Naast prins vervulde hij ook de taak van voorzitter van de C.C., bedacht hij de carnavalskrant, de motto’s en de emblemen. Daarnaast is hij de initiatiefnemer van De Bielopers en is hij onder meer ook de bedenker van de Dorpsquiz. Later werd Cees bij de C.C. benoemd tot erevoorzitter.
Toen Cees wat minder actief bij de C.C. betrokken was, ging hij meer tijd steken in zijn werk voor Baronie TV. Hij maakte mooie filmpjes, verslagen en reportages. En ook hierbij schroomde hij niet om het groen wit van Princenhage goed tot zijn recht te laten komen. Cees zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat ‘t Aogje d’r goed op stond.
Zelf was Cees erg creatief en muzikaal. Deze talenten bracht hij samen in zijn rol als cabaretier. Voor bedrijven en op feesten en partijen zorgde Cees vaak voor een lach op het gezicht. In veel gevallen werd hij hierin bijgestaan door zijn vrouw Anjès en later ook zijn zoon Robert. Met zijn voorliefde voor muziek werd hij ook voorzitter van de Koninklijke Harmonie Cecilia. Cees was 5 jaar lang actief op deze post. Het hoogtepunt in deze periode is zonder twijfel de deelname aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.
Cees was zo talentvol en heeft zoveel in ons dorp gedaan dat het onmogelijk is om volledig te zijn. Zo mag ook zijn betrokkenheid bij de Torenhaanfeesten niet onvermeld blijven. Als dorp zijn we blij en trots dat we van Cees zijn talenten hebben mogen genieten. En natuurlijk zingen we ook deze carnaval weer ons mooie volkslied. Misschien nog wel een bietje harder.
Het Wijkblad wenst Anjès, Robert, Esther en Madelon heel veel sterkte toe de komende tijd.