Verandering
Het kerkelijk leven is veranderd en dat zien we allemaal. Het kerkbezoek en de deelname aan de parochie daalt al jaren. Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor onze geloofsgemeenschappen en onze kerkgebouwen. Voor het parochiebestuur is dit aanleiding om onze parochianen en bewoners hierover te informeren en om met elkaar in gesprek te gaan over de toekomst.
Verslag bijeenkomst 7 mei
Op 7 mei was er in de St. Martinuskerk een bijeenkomst voor parochianen en bewoners van Princenhage. Er was een mooie opkomst van ca. 70 mensen die heel betrokken zijn bij de kerk en bij Princenhage. De avond begon met een presentatie. Onze pastoor Norbert Schnell presenteerde in vogelvlucht de lange en rijke geschiedenis van de kerk en de Martinusparochie. Van het ontstaan in 1261 tot het rijke Roomse leven en de situatie waar we nu mee te maken hebben. Hij liet kerncijfers zien over de kerkgangers, het aantal sacramenten als doopsel/ vormsel/huwelijk en het aantal vrijwilligers. Deze vertonen een duidelijke daling. De pastorale situatie is helemaal veranderd.
Missionaire Parochie
Van een volkskerk waarbij het vanzelfsprekend was dat iedereen er aan mee deed zijn we op weg naar een Missionaire Parochie, waar we mensen in contact brengen met ons geloof zodat ook zij enthousiast worden en dit doorgeven aan anderen. Een gastvrije parochie die betrokken is op de samenleving en met inspirerende en aansprekende erediensten.
We willen aanwezig blijven in Princenhage, maar het kerkgebouw is te groot geworden. Een kerkruimte voor 40 tot 60 personen is voldoende met een parochiecentrum als plaats voor ontmoeting en geloofsverdieping. Vervolgens gaf onze penningmeester Eric van Steen een toelichting op de financiële cijfers.
Financiën
Ook de inkomsten zijn duidelijk gedaald, al zien we de laatste jaren een stabilisatie. Vanwege de vergrijzing verwachten we dat het aantal parochianen dat een parochiebijdrage betaalt verder gaat afnemen en dat op termijn de kosten voor onderhoud van het kerkgebouw door hen niet meer opgebracht kunnen worden. Het is opvallend dat er een stijgende lijn te zien is wat betreft de kaarsenverkoop. Een signaal dat veel mensen nog steeds steun vinden bij ons geloof.
Bouwkundige situatie
Ook gaf vicevoorzitter Jan Hendrickx een toelichting op de bouwkundige situatie van de St. Martinuskerk. De kerk is een Rijksmonument en wordt ieder jaar geïnspecteerd door Monumentenwacht. De staat van onderhoud is redelijk tot goed, maar vraagt om structurele aandacht. Enkele jaren geleden zijn de daken en goten aan de zuidkant gerestaureerd en op middellange termijn moet dit ook aan de noordzijde gedaan worden. Het Martinus Gilde levert een substantiële en belangrijke bijdrage aan dergelijke kosten. De verwarming van de kerk voldoet niet en ook ontbreken er goede sanitaire voorzieningen.
We hadden ook dhr. Piet Backx uit Wouw uitgenodigd. Hij is medeoprichter van Stichting Behoud Lambertuskerk en vertelde enthousiast en uitgebreid over hun succesvolle aanpak en de resultaten van deze stichting. Ook heeft hij ervaring met het ontwikkelen van woningen in een kerk.
Na de presentaties was er gelegenheid om met elkaar hierover van gedachten te wisselen. De avond was natuurlijk ook bedoeld om te luisteren naar onze parochianen en inwoners van Princenhage. Er ontstond een heel levendig gesprek met allerlei vragen, ideeën en suggesties. De grote betrokkenheid was heel fijn en duidelijk merkbaar.
Hoe nu verder?
Voor onze parochie blijft een zichtbare en passende aanwezigheid voor ontmoeting en samenkomst in dit deel van Breda belangrijk. De komende maanden gaan we ons als bestuur beraden over welke ruimtes we daar in de toekomst voor nodig hebben. Vervolgens nemen we een voorgenomen besluit dat we ter goedkeuring aan het bisdom moeten voorleggen. Daarna zullen we opnieuw informatiebijeenkomsten gaan organiseren voor de gemeenschap van Princenhage om hen mee te nemen in het voorgenomen besluit en hun reacties hierop te horen.
Oproep
Aan de toekomst van de parochie is de toekomst van de Martinuskerk gekoppeld. Voor een duurzaam gebruik en behoud van het prachtige gebouw zijn er nieuwe ideeën en initiatieven nodig. We doen hiervoor een oproep aan Praat mee over de toekomst van de geloofsgemeenschap Princenhage en van de St. Martinuskerk. de gemeenschap van Princenhage. Hoe meer mensen hierover meedenken, hoe meer ideeën ontstaan. We hebben al een aantal reacties gehad. Hartelijk dank daarvoor. De komende tijd gaan we gesprekken hierover voeren. Maar wat voor ideeën zijn er nog meer? Wie zet er de schouders onder? We horen en lezen heel graag jullie reacties. Jullie kunnen deze sturen naar: bestuur@parochiemariamagdalena.nl
Het parochiebestuur.