Ter gelegenheid van de 80-jarige bevrijding van Breda heeft burgemeester Paul Depla, samen met mevrouw Karolina Maczek, op vrijdag 25 oktober j.l een buste van Generaal Maczek onthuld bij het Maczek Memorial Breda. “Juist omdat we weten dat we ‘Nooit Meer Oorlog’ minder zelfverzekerd kunnen uitspreken, moeten de Poolse begraafplaatsen in Breda hun eigen verhaal blijven vertellen. Met daarin een grote rol voor generaal Maczek”, aldus burgemeester Paul Depla.
Voor het Maczek Memorial Breda aan de Ettensebaan in Breda is vanmiddag een buste onthuld van Generaal Maczek. Van deze buste zijn er op dit moment slechts drie geplaatst, te weten in Żagań bij de Poolse pantserdivisie, bij het Memorial op Mont Ormel in Frankrijk en nu in Breda. De Poolse kunstenaar/ontwerper, Tomasz Filar, creëerde deze in brons uitgevoerde buste.
“Wat nog ontbrak aan dit Memorial was een speciaal eerbetoon aan Generaal Stanyslaw Maczek. Zijn keuzes bij de bevrijding van Breda, nu 80 jaar geleden, zorgden ervoor dat de stad vrijwel ongeschonden door de strijd kwam”, aldus Willem Krzeszewski, voorzitter van het Generaal Maczek Memorial en zoon van een oud- strijder uit de eerste Poolse Pantserdivisie.
In aanwezigheid van vele hoogwaardigheidsbekleders uit Nederland en Polen, waaronder de Poolse ambassadeur in Nederland, mevrouw H.E. Margareta Kassangana, werd de buste onthuld door de burgemeester van Breda en mevrouw Karolina Maczek, kleindochter van Generaal Stanislaw Maczek.
Mevrouw Margareta Kassangana gaf aan dat dit monument een symbolische schakel vormt die “onze geschiedenis verbindt met het heden en de toekomst”. Ze prees Generaal Maczek als “een man wiens geschiedenis en daden de belichaming zijn van twee universele waarden die we vandaag net zo sterk herinneren als 80 jaar geleden – vrijheid en solidariteit.”
De realisatie van de buste van Generaal Maczek was niet mogelijk geweest zonder de hulp van de heer Michiel Stevens, directeur van Winters Bouw- en Ontwikkeling en zijn medewerkers, Karel Mul directeur van Jérôme Petit Natuursteen, Sander van Sambeek, de architect van het Memorial en Jeroen Rosdorff onze bouwprojectmanager van bureau D’hondt.