Aan de keukentafel bij Annemarie Mulder praten we over Praktijk Verder en haar betrokkenheid daarbij.
Amarant
Annemarie: ‘Ik werk al vele jaren bij Amarant en begeleid daar mensen met een verstandelijke beperking. Zij hebben in het dagelijks leven veel te maken met verliezen. Bijvoorbeeld verlies van een familielid die overlijdt of een vaste begeleider die een andere baan heeft. Maar ook verlies van gezondheid of toekomstperspectief. Ik ben me daarin gaan verdiepen en heb de opleiding verlies- en rouwtherapie gevolgd. In 2022 heb ik deze afgerond. Via mijn buurvrouw kwam ik in contact met Joni Rappange, mijn collega bij en de oprichter van Praktijk Verder. Deze praktijk heeft een locatie in Oosterhout en sinds vorig jaar september ook in Princenhage.
Visie
Tijdens de kennismaking met Joni kwamen we erachter dat we dezelfde visie op verlies en rouw hebben: verlies en rouw horen bij het leven. Veel mensen denken bij verlies en rouw aan het overlijden van een dierbare. Dat klopt natuurlijk, maar ook het verlies van je baan, partner, gezondheid en zwangerschap geeft een verlieservaring.
Het is belangrijk om stil te staan bij de gevoelens die dit verlies geeft om vervolgens weer verder te kunnen gaan met je leven.
Vastlopen
Als je iemand of iets verliest, dan kom je in een rouwproces. Sommige mensen hebben ondersteuning nodig om het verlies een plekje te geven. Soms nemen mensen zelf contact met ons op en anderen komen via bijvoorbeeld hun werkgever of de huisartsenpraktijk bij ons terecht. We beginnen altijd met een kennismakingsgesprek. Tijdens dat gesprek geven we uitleg over wat rouwen is. Tijdens de gesprekken die daarop volgen, staan we stil bij de gevoelens die horen bij dat verlies, zoals verdriet en boosheid. Ook staan we stil bij het leven dat verdergaat na het verlies. Als je niet stilstaat bij de gevoelens die het verlies bij je oproepen, kan het zijn dat je vastloopt in je leven. Ons werk in Praktijk Verder is erop gericht om mét het verlies je leven weer verder te leven.
Levensverhaal
Ieder mens maakt tijdens het leven hoogte- en dieptepunten mee. Dat levensverhaal staat centraal in de gesprekken die we hebben. Hoe gaat de persoon met de hoogte- en dieptepunten om? Waar zit de kracht van deze persoon? Wat heeft iemand nodig om verder te gaan mét dit verlies? Dat geeft inzicht waar die persoon mee verder kan. Het leven wordt niet meer hetzelfde, maar hoe kun je verder mét deze ervaring. Er zijn verschillende manieren om dit in beeld te brengen en we passen dit aan aan de behoefte van de betreffende persoon.
Contact
Wil jij praten over jouw situatie? Neem dan contact op met Praktijk Verder, Annemarie Mulder.
Site: www.praktijkverder.nl
Mail: info@praktijkverder.nl
Tel.: 06 52675993
Adres
Gecroonde Bel
Bredaseweg 106A in Oosterhout
Medicentrum Princenhage
Wethouder van Haperenstraat 36 in Breda