Donderdag 13 december vond de officiële opening plaats van BredaMantelzorg. Dit voormalig Steunpunt informele zorg (StiB) was voorheen gevestigd in de Teruggave (het oude belastingkantoor, red) en is dit jaar verhuisd naar de Wethouder van Haperenstraat. Met deze verhuizing kwam een nieuwe identiteit en een nieuwe naam.
BredaMantelzorg is er voor alle mantelzorgers in de gemeente Breda
Met de opening kwam er een einde aan het metamorfose traject en een begin aan de nieuwe ambities van deze enorm enthousiaste stichting. “Wij zijn er voor al die superhelden in Breda, die dag in dag uit zo’n belangrijke schakel in de zorgketen zijn. We bieden je ondersteuning en informatie, zodat jij die taak kunt blijven uitvoeren.”
Als actief mantelzorger neem ik graag een kijkje op deze nieuwe locatie.
Directeur-bestuurder Miriam Bryson ontvangt me allerhartelijkst. Er kan geen misverstand over bestaan dat hier BredaMantelzorg is gevestigd; de huisstijl is zeer duidelijk herkenbaar en overal doorgevoerd, van behang tot decoratie tot de sprekende teksten aan de muur. Er hangt een fijne, frisse sfeer die rust uitstraalt.
Mariska van Dijk, samen met haar collega Donja Zouali verantwoordelijk voor communicatie, leidt me uitgebreid rond en vertelt vol passie over het belangrijke werk dat ze hier doen.
“Mantelzorger ben je als je langdurig onbetaald zorgt voor iemand in jouw omgeving met een ziekte of beperking. Dat is een nobele, maar ook zware taak. BredaMantelzorg biedt mantelzorgers informatie, advies en hulp op maat. Het team van inmiddels zo’n 20 man staat voor je klaar. Je kunt hier altijd terecht voor een persoonlijk gesprek, we bieden praktische workshops aan, bieden je een antwoord op al je vragen en brengen je in contact met lotgenoten, om je ervaringen te delen. Want je bent als mantelzorger dan wel een superheld, maar geen supermens. Voor jezelf blijven zorgen is heel belangrijk, en juist dat is vaak iets dat er bij inschiet.”
Taboe doorbreken
“Mantelzorgers (h)erkennen zichzelf niet altijd als zodanig. Zorgen, zeker in andere culturen, is gewoon iets dat je doet. Het hoort erbij. Dit zie je al vanaf heel jonge leeftijd. Een kind dat zijn moeder ondersteunt bij het koken, huishoudelijke taken overneemt om ouders te ontlasten, geen aandacht vraagt omdat de zorg voor het broertje of zusje al zo zwaar is; ook dat is mantelzorg. Je doet het vanuit liefde, maar het is ook gewoon heel erg zwaar.
We willen een stukje taboe doorbreken rondom mantelzorg. Het is niet vanzelfsprekend om langdurig voor een ander te zorgen naast je eigen bestaan, en je mag je er bewust van zijn dat het een zware taak is. Die hoef je niet altijd alleen te doen.
We nemen de taak niet bij je weg, maar kunnen je wel helpen deze vol te houden.”
Gratis ondersteuning door coördinatoren en vrijwilligers
“Wij zijn er om jou als mantelzorger te erkennen en je te helpen waar dat kan. Vrijwilligers kunnen een stukje zorg van je overnemen, zodat je even lucht hebt voor jezelf. Onze coördinatoren kunnen je helpen als de zorg meer kennis vraagt, zoals bij dementie of zorg in de laatste levensfase. Zo kun je de zorg thuis langer volhouden. Al onze ondersteuning is gratis. Waarom? Omdat zorgen voor de mantelzorger betekent dat er langer en beter voor de cliënt kan worden gezorgd.”
Herken jij de mantelzorger?
“Om meer mantelzorgers te bereiken, hebben we veel contact met zorgprofessionals zoals huisartsen, thuiszorg en partners van Zorg voor Elkaar. Want mantelzorg is een taak van ons allemaal. Ook willen we de oproep doen aan een ieder die om zich heen een mantelzorger ziet, dit te benoemen en bekend te maken met wat we hem of haar kunnen bieden. (H)erkenning is belangrijk om deze nobele maar zware taak vol te kunnen houden.
We zijn er ook voor de jonge mantelzorger (4 tot 24 jaar), om die zich bewust te maken van zijn of haar rol en te helpen waar dat kan.”
Word ook vrijwilliger – onbetaalbaar waardevol
“Wil jij een bijdrage leveren aan de ondersteuning van mantelzorgers? Als vrijwilliger maak je bv een wandeling met een oudere man met dementie, of drink je een kop koffie met een jonge vrouw met een spierziekte. Ook kun je een terrasje pakken met een vrouw die een hersenbloeding heeft gehad, of een voetbalwedstrijd bezoeken met een jongen met autisme. Je helpt daarmee niet alleen degene die zorg nodig heeft, maar ook de mantelzorger. Want die heeft dan even een moment voor zichzelf, wetende dat degene voor wie hij of zij zorgt in goede handen is. Dat is echt ontlasten. Onbetaalbaar waardevol. Spreekt dit je aan? Word dan ook vrijwilliger bij BredaMantelzorg.
Kan of wil je liever niet actief iets doen maar wel een bijdrage leveren? Word dan vriend en doneer. Met jouw gift kunnen wij nog meer mantelzorgers helpen.“
Contact
Voor meer informatie over BredaMantelzorg, kom eens langs op de Wethouder van Haperenstraat 36c, of neem een kijkje op www.bredamantelzorg.nl
De deur staat voor je open!