Monumenten zitten vol verhalen. Dit jaar is er alle gelegenheid om daar meer dan ooit van te genieten. Het is namelijk twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en dat wordt gevierd met jaarthema ‘Levend erfgoed’.
Levend erfgoed wordt ook wel immaterieel erfgoed genoemd. Hiermee worden de gebruiken, tradities en ambachten bedoeld die mensen van huis uit hebben meegekregen en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Dit levende erfgoed is voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd.
Aan het thema ‘Levend erfgoed’ is een ondertitel toegevoegd: “Als monumenten konden praten” Hier zijn veel van Bredase de deelnemende panden enthousiast mee aan de gang gegaan.
Maczek Memorial Breda
Rondleiding
Er zijn doorlopend rondleidingen (25 min.) onder leiding van een gids (max. 20 pers.)
Openingstijden
za 9 sep. 11:00 – 17:00
zo 10 sep. 11:00 – 17:00
Adres
Ettensebaan 17A, Breda
Praktische informatie
Parkeren kan bij Tuinzigtlaan 11, loop over de begraafplaats naar het Memorial
Princenhaags Museum
Het museum wordt beheerd en geëxploiteerd door de Stichting Princenhaags Museum die zich ten doel heeft gesteld het culturele erfgoed van het dorp Princenhage te bewaren, te documenteren en o.a. door tentoonstellingen dichter bij bewoners, oud-bewoners en alle andere belangstellenden te brengen.
Daarnaast biedt het museum actuele kunstexposities aan van kunstenaars uit Princenhage en Breda. Ze doen dat zelfstandig of in combinatie met partners op dit gebied. Ook organiseert het museum diverse culturele activiteiten.
Het vele werk wordt belangeloos verzet door de leden van het stichtingsbestuur en andere vrijwilligers.
Activiteiten
Bezoek in de museumzaal de expositie van Thijs van Hooijdonk, Princenhaags keramist.
Muziek in het museum:
Zondag vanaf 14.30 uur. optredens van de band KAAL
met onder meer Cyriel Havermans (gitarist)
Openingstijden
za 9 sep. 11:00 – 17:00
zo 10 sep. 11:00 – 17:00
Adres
Haagweg 334, Breda
Sint-Martinuskerk – Princenhage
De Sint Martinuskerk wordt ook wel ‘Princenhage’s kostbaarste bezit’ genoemd. Dit als het religieus cultureel erfgoed midden in het dorp waar we heel trots op zijn en historisch gezien teruggaat tot het eind van de 15eeeuw. Een indrukwekkend kerkgebouw waar al eeuwenlang families met elkaar samenkomen en er geloof, verdriet, (wan-)hoop en liefde met elkaar delen. Prachtig erfgoed wat het waard is om nog voor vele generaties na deze, toegankelijk te laten zijn en onze verhalen door te geven.
Neem de moeite om zelf op je gemak te komen kijken. De kalme sfeer te ervaren, rust te vinden, het glas in lood bekijken en je verwonderen. Dat kan hier. Ook kan je de toren beklimmen en vanuit daar genieten van het uitzicht en de wijde omgeving overzien.
In 1993 is het Sint Martinusgilde door betrokken dorpelingen opgericht om tot steun te zijn in de kosten van restauratie en onderhoud. Mensen zoals u die het waardevol vinden om dit monument nog lange tijd als stralend middelpunt van Princenhage te koesteren. Daarvoor blijft onderhoud nodig, belangrijke herstelwerken moeten verricht worden. Informeert u zich over het Martinusgilde en help mee, want zonder zorg en aandacht van mensen zoals u, monument-liefhebbers, redt dit kerkgebouw het niet! Van harte uitgenodigd!
Activiteiten
Doorlopend torenbeklimming (45 min.) in kleine groepjes afhankelijk van het tempo en de grootte van de groep Max 10 pers. en vanaf 10 jaar
Vrijwilligers geven toelichting
Openingstijden
za 9 sep. 11:00 – 17:00
zo 10 sep. 13:00 – 17:00
Adres
Haagsemarkt 2, Breda
Johanneskerk
De Hervormde Gemeente in Princenhage kerkte 150 jaar lang in de RK. Martinuskerk, aan hen toegewezen na de Westfaalse vrede in 1648. De katholieken moesten uitwijken naar een schuurkerk. In 1798 werd de Martinuskerk teruggegeven aan de parochianen, maar zij moesten daarvoor wel een schadeloosstelling betalen aan de hervormden. Van dit geld (fl. 453,-) werd het pand Dreef 7 gehuurd en daar in de voorkamer hielden zij gedurende 20 jaar hun kerkdiensten. Met steun van koning Willem I, in 1819, kwam er eveneens aan Dreef 5 een nieuw kerkgebouw in waterstaatsstijl tot stand. Aan de voorgevel zijn de lonische halfzuilen, kroonlijsten en fronton te zien. In 1967 kreeg de kerk de naam Johanneskerk.
Openingstijden
za 9 sep. 11:00 – 17:00
zo 10 sep. 12:00 – 17:00
Adres
Dreef 5, Breda
Begraafplaats Haagveld
Sinds de oprichting in 1829 was Haagveld (dat toen nog niet zo heette) lange tijd een protestantse begraafplaats. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is Haagveld op natuurlijke wijze uitgegroeid tot een algemene begraafplaats met een unieke signatuur en waar iedereen welkom is. De begraafplaats omvat een aantal unieke bezienswaardige graven en monumenten in een rustieke omgeving met oude bomen en veel groen.
Activiteiten
- Loop aan de hand van een routebeschrijving de vrije route langs markante graven
- Indien gewenst kan er een rondleiding langs de graven gegeven worden
Informatieboekjes zijn beschikbaar
Openingstijden
za 9 sep. 11:00 – 17:00
zo 10 sep. 11:00 – 17:00
Adres
Haagweg 334, Breda
Heuvelcarillon
Bij het Heuvelcarillon, midden op de Heuvel, kun je genieten van een bijzondere uitvoering. Het carillon was een initiatief van de wijk ter ere van het 25-jarig bestaan: een sprekende ontmoetingsplek! 35 Klokken klinken ieder half uur automatisch en op vrijdagen in de zomermaanden bespeelt stadsbeiaardier Paul Maassen het live. Dit is het 100ste jaar dat er een lid van de familie Maassen als stadsbeiaardier onder de klokken achter het klavier zit.
Op 10 september kun je hier genieten van de voorstelling (30 min.) van het wereldberoemde ‘Peter en de Wolf’ van Propokiev: Peter, het Carillon en de Wolf.
Aanvang voorstelling 13.00 / 14.30 / 16.00 uur
Geschikt voor jong tot oud!
Openingstijden
zo 10 sep. 11:00 – 17:00
Adres
Heuvelbrink -, Breda