Met Adriaan van Dis heeft uitvaartorganisatie Zuylen opnieuw een spreker van naam gestrikt voor haar jaarlijkse lezingencyclus in Breda. De gevierde schrijver trapt op 25 september de 23ste editie af. In de maanden daarna volgen lezingen van Fokke Obbema & Wishful Singing, Paul van Tongeren, Marjolein Hartman en (Rouw)tour met Ameline Ansu & Wendy Hoogendijk. De sprekers verkennen steeds op een fascinerende manier thema’s die te maken hebben met rouwverwerking.
Zuylen is trots dat het Van Dis mag verwelkomen op haar accommodatie aan Tuinzigtlaan 11. “De moeder van Adriaan van Dis komt uit Breda en hij heeft een boek over haar geschreven”, verklaart organisator Lisianne Fennema de komst van de auteur. “We proberen altijd een link te leggen met de actualiteit of met Breda.”
Dat de uitvaartorganisatie dit jaar toe is aan haar 23ste editie zegt veel over de behoefte waarin de lezingencyclus voorziet. Het zorgt ervoor dat Fennema, rouw- en verliesbegeleider bij Zuylen, elk jaar met veel plezier een nieuwe reeks bijeenkomsten opzet. Bovendien is het voor Zuylen een bewijs dat haar concept werkt.
Prachtig ritueel
“De lezingen zijn een prachtig ritueel om vorm te geven aan rouw en rouwverwerking. Want het is belangrijk dat mensen in een rouwperiode elkaar kunnen treffen”, verklaart Fennema de lezingen. “Rouw- en rouwverwerking gaan over veerkracht. Mensen komen naar de lezingen om er moed en kracht uit te putten. Zo hebben we al jarenlang een harde kern die blijft komen. Daar ben ik trots op.”
Samen met Zuylen-directeur Roel Stapper en gespreksleider Simone van Trier stelt Fennema de sprekerslijst samen. Ze is maar wat blij met de sprekers voor de 23ste editie. Behalve Van Dis is ook hoogleraar en filosoof Paul van Tongeren een bekende naam. Maar ook de minder bekende namen staan garant voor boeiende lezingen.
Fennema: “Neem Marjolein Hartman. Zij verloor haar zoon. Ze heeft een kernachtige boodschap over hoe we kunnen omgaan met rouw. We weten minder goed hoe we ons moeten verhouden tot iemand met verdriet en dat wordt steeds hardnekkiger. Hoe gaan we weer op een juiste manier omzien naar mensen in rouw?”
Behoefte
Volgens Zuylen-directeur Stapper is de lezingencyclus een vorm van nazorg voor nabestaanden. “Mensen zoeken naar erkenning en herkenning van hun verdriet in groepsverband”, zegt hij. “Uiteindelijk zijn we aandachtsgebieden gaan verdelen over een breder spectrum dan alleen rouwverwerking. De lezingen zijn daarvan een onderdeel.” Die worden bovendien voorzien van een muzikale omlijsting met muziek van Sentime Muziek (dwarsfluit en piano) en Machteld Karlien de Jongh (harp).
Alle lezingen zijn gratis toegankelijk. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via zuylen.nl/bijeenkomsten. Alle lezingen worden op zondagen gehouden in Aula Brabant aan Tuinzigtlaan 11. Voor de lezing van Adriaan van Dis is nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Programma: 25 september: Adriaan van Dis (14.00 uur); 9 oktober: Fokke Obbema & Wishful Singing (14.00 uur); 18 december: Paul van Tongeren (14.00 uur); 22 januari: Marjolein Hartman (14.00 uur); 12 februari: (Rouw)tour met Ameline Ansu & Wendy Hoogendijk (14.00 uur).