Op 19 augustus gingen de lokale groen-witte vlaggen uit en werden er Aogse Troela’s geserveerd. Het buurtteam van Buurkracht in Princenhage-Ambachtenbuurt kreeg namelijk hoog bezoek: gedeputeerde Anne-Marie Spierings van Agrarische ontwikkeling, Energie en Bestuur kwam met een flink gevolg op de koffie. Benieuwd naar het geheim van de succesvolle buurtaanpak in deze wijk. “Wat ik mooi vind is dat samen energie besparen hier echt vanuit de bewoners is ontstaan.”
In Princenhage-Ambachtenbuurt is het idee van samen energie besparen goed aangeslagen. Ruim 140 bewoners volgen hun eigen energieverbruik online via buurkracht.nl, de energiemarkt in maart dit jaar werd massaal bezocht en zeker dertig huishoudens hebben al besparingsmaatregelen getroffen. Van zonnepanelen tot isolatie en infraroodverwarming. “Dat aantal stijgt nog steeds”, zegt Martijn Kegler van het buurtteam. “Mensen zien nu dat de buren zonnepanelen krijgen, of hun spouw laten isoleren, horen positieve verhalen en denken: dat wil ik ook wel.”
Drempels slechten
Anne-Marie Spierings liet zich graag informeren over hoe het buurtteam te werk gaat. “De provincie Noord-Brabant streeft naar nul op de meter voor alle woningen in 2050. De lat ligt hoog. Om dat doel te halen zijn initiatieven zoals Buurkracht heel belangrijk. Die dragen bij aan de bewustwording, juist ook van mensen die helemaal niet zo met hun verbruik of het milieu bezig zijn. Bovendien kunnen buurtgenoten elkaar vooruit helpen. Uit eigen ervaring weet ik dat het goed werkt als anderen drempels voor jou slechten. Ik heb samen met mijn ouders en een vriend zonnepanelen aangeschaft. Dan moet je dus uitzoeken wat goede panelen zijn, waar je op moet letten. Dat heeft die vriend toen gedaan en zo wisten we dat het goed zat. Bij Buurkracht werkt het net zo: een paar bewoners doen het uitzoekwerk voor zichzelf en alle buren die mee willen doen. Dat wekt vertrouwen.”
Verhaal vaker vertellen
Het aanstekelijke enthousiasme van het buurtteam kreeg ook Anne-Marie Spierings in zijn greep: “Wat mij trof was de oprechte motivatie om iets te doen. Voor de buurt, maar ook om de wereld een beetje beter na te laten voor de volgende generatie. Van zulke actieve bewoners moet je het hebben. Als provincie zijn we ook op diverse plaatsen en op allerlei beleidsterreinen bezig om bewoners vooruit te helpen die met elkaar aan de slag willen, bijvoorbeeld met Breedband en projecten voor de leefbaarheid. Daar hebben we stimuleringsprogramma’s en doebudgetten voor. Ik heb van dit bezoek in elk geval als huiswerk meegenomen dat ik het verhaal van Buurkracht ook daar ga vertellen. Niet om het erdoorheen te drukken, maar om het enthousiasme over te brengen. En dan zien we wel waar de vonk overslaat.”