In de Johanneskerk werd onder grote belangstelling gevierd dat Princenhage op 29 oktober 1944 bevrijd werd. De bijeenkomst opende met het nuttigen van een ‘vrijheidsmaaltijd’ in het kerkenhuis. Daarna volgde een concert door Cappella Breda, dat stemmige muziek ten gehore bracht. Jan van den Bliek is op 29 oktober 1944 geboren en Jan was op zijn 80ste verjaardag eregast van de bijeenkomst.
Filmpje van de bevrijdingsdag 29 oktober 1944
Beelden van terugtrekkende Duitsers werden getoond in het filmpje dat door de familie Lomans, wonende aan de Haagweg 339, op die dag was gemaakt. Hoewel Princenhage voor ernstige oorlogsschade gespaard is gebleven, toonde het filmpje onder andere de vernielingen van de huizen op de Haagsemarkt aan.
Bevrijdingsraam
Pastoor Bouman (1920-1961) ontwierp een glas-in-loodraam dat door de gebroeders Wuisman in 1951 werd gerealiseerd. Op dit raam staan Princenhaagse gevallenen afgebeeld die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Oorspronkelijk waren alleen de namen door pastoor Bouman opgegeven. Tien jaar geleden is het boekje ‘Bevriijdingsraam’ geschreven, waarin de achtergrond van deze mannen is beschreven, wat na veelvuldig speurwerk gelukt is. Bregje Beekers liet de ramen in detail op een scherm zien, waarbij zij een en ander toelichtte. Na afloop van de avond kon eenieder een boekje met de titel ‘Vrijheidsraam’ mee naar huis nemen.
Vredeskapel
Tijdens de oorlog beloofde kapelaan Koopmans dat er een Maria- of Vredeskapel gebouwd zou worden als Princenhage voor ernstig oorlogsleed gespaard zou blijven. Om de benodigde gelden bij elkaar te krijgen werd er een actie op touw gezet, waarbij de bevolking werd opgeroepen een Maria-beeltenis te kopen, die naast de voordeur werd ingemetseld. Als je er op let, zie je ze inderdaad nog. Frans Mol was de architect van het mooie gebouwtje, dat op zondag 11 september 1949 officieel in gebruik werd genomen. Daarbij was de gehele Princenhaagse bevolking betrokken. Tijdens de bijeenkomst legde Boudewijn van de Calseyde door middel van een door Frans Langen gemaakt filmpje wat voor betekenis de kapel in ons dorp nog steeds heeft.
Na het concert werd er in het Kerkenhuis nog een ‘vrijheidsborreltje’ gedronken en volgde een gezellig samenzijn.