Vandaag, 3 november, de naamdag van de Heilige Hubertus, worden bij de bakkers Van den Bogaert op de Haagsemarkt en Lips in de Dreef weer Hubertusbroodje verkocht. Ze worden ook Hubkes genoemd. Op de foto ziet u hoe pastor Adrie Lint de Hubkes zegent.
Omdat Hubertus in zijn geestelijk leven eens een man van hondsdolheid genas, wordt hij speciaal aangeroepen tegen deze ziekte, die tegenwoordig eigenlijk bijna niet meer voorkomt in ons land. Toch is de traditie blijven bestaan om op zijn naamdag de vers gebakken broodjes bij de bakkers door pastoor of geestelijke te laten zegenen, vóórdat ze in de winkel worden verkocht.
In vroeger dagen werden deze broodjes ook aan het vee gevoerd, tegenwoordig is het gewoon een lekkernij waarvan de oorspronkelijke betekenis bij bijna niemand bekend is. Wie Hubertus was? Hubertus was een zoon van de hertog van Aquitanië en hij leidde een werelds leven. Op Goede Vrijdag van het jaar 683 ging hij op jacht, ofschoon dat op die dag zeer ongepast was. Tijdens zijn jacht kwam hij oog in oog te staan met een groot hert, dat hij natuurlijk neer wilde schieten. Op dat moment verscheen er een lichtend kruis tussen het gewei en een stem zei hem naar Lambertus van Maastricht te gaan, op dat moment de bisschop van die stad. Nadat hij in de leer was geweest bij Lambertus, volgde hij deze op. De heilige Hubertus leefde van 655 tot 727 en is de patroonheilige van de jagers.